fallback

Citigroup: САЩ ще бъдат задминати от Китай през 2020, а от Индия - през 2050

Световната икономика ще расте с 4,6% годишно до 2030 и с 3,8% между 2030 и 2050, се казва в анализ на банката

12:15 | 28.02.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

С наваксването на икономическото изоставане от страна на развиващите се икономики, светът ще забогатява все повече през идните години, заявява главният икономист на Citigroup Вилем Буйтер, цитиран от CNBC.

“Очакваме силен растеж на световната икономика до 2050, като средният ръст на БВП до 2030 ще бъде 4,6% годишно, а между 2030 и 2050 – 3,8%“, пише Буйтер в пазарен анализ.

„В резултат на това световният БВП би трябвало да нарасне в реално изражение от 72 трлн. долара през 2010 до 380 трлн. долара през 2050“, посочва той.

Анализът на Буйтер вдъхва оптимизъм за дългосрочните перспективи пред световната икономика на фона на поскъпващия петрол заради размириците в Близкия Изток, но според него икономическият център ще се измести от запад на изток много бързо.

„Китай ще задмине САЩ през 2020, превръщайки се в най-голямата световна икономика, а това ще стори и Индия през 2050", предвижда той.

Растежът обаче няма да е гладък, посочва икономистът. „Очаквайте както времена на бум, така и на застой. Ще има и спорадични крахове, в резултат от лоши политики, конфликти или природни бедствия, чиито икономически последици ще бъдат неизбежни.“

Развиващите се икономики от Азия и Африка се прогнозира да демонстрират най-силен растеж, подпомаган от ръста на населението и индивидуалния доход в тези страни.

„По икономически ръст ще следват Близкият Изток, Латинска Америка, Централна и Източна Европа, държавите от бившия СССР и накрая днешните развити страни“, пише Буйтер.

„За бедните страни с голям дял на младите хора в населението, бързият растеж би трябвало да е лесно постижим чрез отваряне на икономиката, пропазарни мерки, инвестиции в човешки и физически капитал, както и недопускането на „балони“. Останалото ще свърши икономическата конвергенция“, обяснява той.

Буйтер е създал индекс за измерване на икономическия прогрес. Този "3G индекс" (от Global Growth Generators) е претеглена средна на шест детерминанти на растежа, които икономистите на Citigroup намират за важни.

Факторите са: вътрешни спестявания / инвестиции, демографски процеси, здравеопазване, образование, качество на институциите и политиките, свободна търговия.

Използвайки този индекс, страните, които трябва да следим през идващите години, са: Бангладеш, Китай, Египет, Индия, Индонезия, Иран, Монголия, Филипините, Шри Ланка и Виетнам, посочват от Citigroup.

Това са нашите „3G” страни, казва Буйтер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
fallback