fallback

НАТО няма да се намесва в Либия

Алиансът не е получавал никакво искане за намеса в ситуацията, а действията му трябва да се базират на мандат на ООН, посочи генералният секретар Андерс Фог Расмусен

18:52 | 24.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че алиансът няма да се намесва в конфликта между властите и опозицията в Либия, съобщи АФП.

Расмусен подчерта, че НАТО не е получавал никакво искане за намеса в ситуацията. „Във всеки случай всички действия трябва да се базират на мандат на ООН“, заяви той.

Генералният секретар на НАТО подчерта още, че последните събития в Либия ще имат негативни последици.

По-рано бившият кубински лидер Фидел Кастро заяви, че САЩ могат да подтикнат НАТО да нахлуе в Либия, за да обезпечи американските интереси в петролния отрасъл. Кастро прогнозира, че нахлуването може да стане през следващите дни или дори часове.

Междувременно в Брюксел руският премиер Владимир Путин заяви, че Русия е разтревожена от засилването на влиянието на радикалните ислямисти в Северна Африка, което може да се отрази негативно на ситуацията в Северен Кавказ.

Антиправителствените протести в Либия не стихват от 16 февруари насам. В момента източната част на страната със столица Бенгази фактически е преминала под контрола на опозицията, а западната част със столица Триполи се контролира от властите.

Вижте още

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:42 | 14.09.22 г.
fallback