fallback

Муамар Кадафи обяви, че няма намерение да подава оставка

Аз не съм президент, а лидер на либийската революция, е заявил той и е заплашил протестиращите с използване на сила

20:08 | 22.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Муамар Кадафи заяви, че няма намерение да подава оставка, тъй като "е лидер на революцията, а не президент, който може да се оттегли", предадоха АФП и ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

В обръщение, излъчвано по телевизията, той посочи, че няма да напусне Либия и "ще умре тук като мъченик".

В емоционалното си обръщение към нацията той обяви, говорейки за себе си в трето лице: "Муамар Кадафи не е президент. Той е лидер на революцията. Кадафи е бедуински революционер, който донесе слава на страната."

Това е първата реч на Кадафи, която той произнася от старта на протестите в Либия, пише Dnes.bg. По данни на правозащитни организации поне 300 души са убити, откакто те започнаха.

Либийският лидер Муамар Кадафи, който е на власт от 41 години, отказва да се оттегли от властта, въпреки мащабните протести срещу управлението му.

Кадафи заяви, че безредиците вредят на имиджа на страната и обвини протестиращите, че са „страхливци и предатели“.

Видимо гневен той обвини демонстрантите, че „играят игри с единството на страната“, нарече ги „терористи” и предупреди, че „ако не правите каквото ви казвам, ще избухне гражданска война".

Той призова поддръжниците си да излязат по улиците и заяви, че армията и полицията ще възстановят реда в страната. „Ако се наложи, ще използваме сила“, увери полковникът.

„Искам да спрете“, обърна се Кадафи към протестиращите и заяви, че всеки, който действа срещу Либия, ще бъде наказан със смърт.

"Засега не съм наредил да се стреля", изтъкна лидерът. Той предупреди, че наказанието за изменниците е екзекуция, като се позова на либийските закони. После заяви, че виновните ще бъдат съдени.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
fallback