fallback

Ирански бойни кораби навлязоха в Суецкия канал

Официалната мисия на иранските кораби е тренировъчно плаване до Сирия – близък съюзник на Иран срещу Израел

15:47 | 22.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Два ирански бойни кораба навлязоха в Суецкия канал във вторник на път за Сирия. Това е първото преминаване на ирански бойни кораби през стратегическия воден път от три десетилетия насам, пише Wall Street Journal.

От администрацията на канала съобщават, че иранска фрегата и военно-транспортен кораб се очаква да достигнат Средиземно море по-късно днес.

Израел заяви недвусмислено, че гледа на навлизането на бойните кораби в Средиземно море като на провокация, въпреки че засега няма официална реакция на израелското правителство.

Каналът, който свързва Червено и Средиземно море, позволява на корабите да избегнат дългото плаване покрай бреговете на Африка.

Официалната мисия на иранските кораби е тренировъчно плаване до Сирия – близък съюзник на Иран срещу Израел. Ирански дипломати в сирийската столица заявиха, че това е първият случай, когато ирански бойни кораби са акостирали в сирийско пристанище от години.

Корабите са заплатили около 300 хил. долара за преминаването на канала.

Искането за преминаването на иранските бойни кораби през Суецкия канала е направено в особено напрегнат за Египет момент, когато египетските военни се опитват да възстановят реда след въстанието, което свали от власт дългогодишния диктатор Хосни Мубарак.

Египетските военни не са можели да откажат преминаването на корабите поради международна конвенция за корабоплаването, според която каналът трябва да бъде отворен „за всички видове кораби, търговски и военни“. Също така Египет няма право да претърсва корабите, преминаващи през канала.

Ирански бойни кораби не са преминавали през Суецкия канал от ислямската революция в Иран през 1979 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:53 | 30.08.22 г.
fallback