fallback

Революцията в Близкия изток - Саудитска Арабия ли е следващата?

Саудитска Арабия няма да се размине с фундаменталните промени обхванали арабския свят, коментират анализатори

11:51 | 21.02.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

След последните бунтове в Северна Африка и Близкия Изток, инвеститорите са все по-притеснени, че недоволството може да се разпространи и в Саудитска Арабия, пише CNBC.

Опасенията се пораждат заради спекулациите, че протестите в арабския свят могат да се окажат заразни и за младите хора в Рияд или шиитите от източното крайбрежие на Саудитското кралство.

Страната задоволява около 12% от световното потребление на нефт и притежава най-малко една пета от световните залежи, като Бахрейн, където протестите продължават вече 12-ти ден, е разположен в непосредствена близост до ключови нефтени находища по източното крайбрежие.

„Въпреки че се съмнявам недоволството да се разпространи и в Саудитска Арабия, страхът от подобно развитие потенциално може да повиши цената на петрола и да се отрази негативно на фондовия пазар“, казва Гари Дугън, изпълнителен директор на Emirates NBD.

По данни на американските власти за 2009 г. Саудитска Арабия и обхванатите от бунтове страни членки на ОПЕК, като Либия и Алжир, заедно задоволяват 16% от световното потребление на петрол.

Пресмятането на риска от загубата на тази продукция за инвеститорите ще е изключително трудно, посочва CNBC.

Саудитска Арабия е изправена пред ключов за избухването на протестите в Тунис и Египет проблем – безработицата сред младите хора. По данни на местния статистически институт през 2009 г. безработицата при саудитците на възраст между 20 и 24 години е достигнала 39% от 28,5% през 2000 г. Според доклад на Saudi Banque Fransi, Рияд „разполага с огромни средства, акумулирани от продажбата на петрол, които могат да бъдат използвани за финансиране на схеми за успокояване на социалното недоволство, без това чувствително да се отрази на бюджета на страната“. През 2010 г. валутните резерви на Саудитска Арабия са възлизали на 440 млрд. долара.

Поради геополитическата нестабилност все повече чуждестранни инвеститори се оттеглят от пазарите в Близкия Изток и Северна Африка и единствено хедж фондове с опортюнистични стратегии придобиват местни облигации на ниски цени, казва Дугън. През миналата седмица отливът на чуждестранни инвестиции от развиващите се пазари достигна 5,45 млрд. долара.

Политическото бъдеще на Саудитска Арабия далеч не е сигурно. Монархът на страната, крал Абдула, е на 87 години и през последните години прекарва по-голямата част от времето си извън страната за лечение. Прекият престолонаследник също е прехвърлил осемдесетте, а план за предаване на короната все още не е обявен. Според Ангъс Блеър, директор на Beltone Financial, „Саудитска Арабия няма да се размине с фундаменталните промени обхванали арабския свят“.

В петък цената за застраховането на експозиция към рисковете в Саудитска Арабия за 5 години се повиши с 15 базисни пункта до 140 пункта

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 08.09.22 г.
fallback