fallback

МВФ предупреждава Г-20 относно нарастващите рискове за световната икономика

Според доклад на фонда обезценката на долара е полезна за световния растеж, китайската валута е значително подценена, докато бразилската и южноафриканската са все по-надценени

23:58 | 17.02.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) ще предупреди финансовите министри от Г-20 през идния уикенд относно нарастващите рискове за световната икономика, дължащи се на повишените цени на храните.

В доклада си пред двудневната среща на групата, започваща в петък, МВФ ще посочи и рисковете, произтичащи от публичните финанси на страните, както и ще защити един по-слаб долар, разкрива Ройтерс.

Докладът на фонда за срещата на Г-20 изтъква нарастващата доходност по държавните облигациите като основен риск за фискалната стабилност в САЩ, както и за глобалния растеж.

От МВФ смятат, че Европа има нужда от по-мащабни стъпки за справяне с продължаващата дългова криза.

Докладът, озаглавен „Глобални икономически перспективи и политически предизвикателства”, предупреждава, че икономическото възстановяване протича с различна скорост.

”Световното икономическо възстановяване е в ход, но то протича неравномерно, като рисковете за растежа в развитите страни остават високи, докато в развиващите се нарастват рисковете от прегряване на икономиките”, се казва в доклада.

Според доклада реалните валутни курсове на някои развиващи се икономики, особено Бразилия и Южна Африка, изглеждат все по-надценени.

В него се казва още, че известна обезценка на долара ще помогне за по-балансиран световен растеж и се напомня, че китайският юан е значително подценен в реално изражение.

Допълнителната обезценка на долара ще осигури съществено съкращаване на дефицита по текущата сметка на САЩ, което ще е в по-голям унисон със средносрочния икономически фундамент, подкрепяйки по-балансирания растеж, се казва в доклада.

МВФ повишава прогнозата си за цената на петрола през настоящата година до 94,75 долара за барел от 89,50 преди месец, изтъквайки социалното напрежение в Близкия Изток.

Фондът подчертава, че напрежениято в периферните страни от еврозоната представлява значителен риск за възстановяването на региона и призовава за ускорени действия, тъй като временните мерки, в лицето на спасителния механизъм, не са достатъчни.

МВФ смята, че стимулиращата парична политика в развитите страни остава удачна, тъй като високата безработица и незапълненият производствен капацитет държат заплатите и инфлацията под контрол, независимо от скока в цените на храните и енергията.

Въпреки това, вливането на ликвидност в американската икономика може да доведе до прилив на капитал, макар последните данни още да не го потвърждават, предупреждават от фонда.

Както САЩ, така и Япония, трябва да покажат напредък в заздравяването на финансите си в средносрочен план.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
fallback