fallback

Печалбата на BHP се удвоява, компанията изкупува обратно акции за $10 млрд.

Положителният резултат за последните шест месеца е рекорден, съотношението цена/очаквана печалба е 11,9

10:46 | 16.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата компания в сектора на минното дело – BHP Billiton, изненада инвеститорите с план за обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. долара. Голяма част от тези пари ще дойдат от рекордната печалба, постигната през първата половина от фискалната година на компанията, пише Ройтерс.

Печалбата на BHP Billiton за втората половина на 2010 година възлиза на рекордните 10,7 млрд. долара. За същия период на 2009 година положителният резултат беше 5,7 млрд. долара, а очакванията на анализаторите бяха за ръст до 10,3 млрд. долара.

Добрият резултат позволява на компанията да увеличи дивидента си до 42 цента на акция.

„Макар да очакваме забавяне в ръста на търсенето на суровини през календарната 2011 година, икономическата обстановка все още дава доста добри краткосрочни перспективи за нашите продукти“, коментира изпълнителният директор на BHP Мариус Клопърс.

Печалбата от добива и продажбата на желязна ръда се е утроилa през периода, което се дължи на поскъпването на базовите метали. При петролните продукти печалбата се увеличава с 23%.

От BHP, подобно на основния им конкурент Rio Tinto, предупреждават, че може да се стигне до доста висока волатилност в цените на суровините.

В двете седмици преди публикуването на резултатите на BHP Billiton акциите на компанията поскъпнаха с близо 9 на сто, достигайки 33-месечен връх от 47,63 австралийски долара за брой. Съотношението цена/очаквана печалба пък е 11,9, което кара мнозина анализатори да препоръчват покупки на акциите на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 09.09.22 г.
fallback