fallback

Еквадор глоби Chevron за замърсяване в Амазонка

Индиански племена обвиняват Texaco, която през 2001 г. се сля с Chevron, че е изхвърлила повече от 68 млрд. литра токсични материали в притоци на Амазонка

12:15 | 15.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Съд в Еквадор глоби щатската нефтена компания Chevron с 8,6 млрд. долара за замърсяване на голяма част от басейна на река Амазонка на територията на страната, пише BBC.

Нефтената компания Texaco, която се сля с Chevron през 2001 г., е обвинена за това, че е изхвърлила десетки милиарди литри токсични материали директно в реки, вливащи се в Амазонка.

Според природозащитници има нанесени щети на земеделската продукция, убити селскостопански животни и чувствително увеличение на случаите на рак сред местното население.

Chevron заклейми решението на съда и обяви, че ще обжалва.

Според решението компанията трябва да заплати и 10% репарационна такса върху глобата, с което общата сума достига 9,5 млрд. долара.

„Това е важна стъпка, но ние ще обжалваме, защото според нас поради размера на замърсяването присъденото обезщетение не е достатъчно“, казва Пабло Файардо, адвокат на обвинението.

Chevron определи решението като „нелегитимно и неизпълнимо“.

Делото е заведено от името на 30 хил. граждани на Еквадор и се разглежда от почти 20 години.

Според обвинението действията на компанията са унищожили голяма част от тропическата гора и са довели до увеличаване на риска от рак сред местното население.

Старт на настоящото дело е даден през 2003 г. след продължила почти десетилетие съдебна битка в САЩ. Съдът в САЩ постановява, че делото трябва да се гледа в Еквадор.

Природозащитниците се надяват, че случаят ще постави прецедент и ще накара компаниите, опериращи в развиващия се свят, да спазват същите стандарти за опазване на околната среда, както в индустриалните страни.

Индиански племена обвиняват Texaco, която през 2001 г. се сля с Chevron, че в периода 1972 г. - 1992 г. е изхвърлила повече от 68 млрд. литра токсични материали в притоци на Амазонка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
fallback