fallback

Борсата в Хонконг може да се обедини с Nasdaq

По пътя за създаване на най-големия оператор в света съществува и вариант за сливане с борсата за опции в Чикаго

12:34 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Борсата в Хонконг – Hong Kong Exchanges and Clearing, може да потърси за обединение считания за технологичен пазар Nasdaq или чикагската опционна борса CBOE по пътя си към първото място сред борсовите оператори в света, пише Ройтерс.

През последните дни водещите борси в света показват значителна активност и се заговори за две мащабни сливания – на лондонската борса и борсата в Канада, както и на NYSE Euronext и Deutsche Boerse. Последната по-голяма сделка пък бе придобиването на автралийския оператор ASX от сингапурската борса.

Въпреки географската близост политическите, организационни и икономически предизвикателства едва ли ще позволят на хонконгската борса обединение с някоя от големите борси в Китай – тази в Шанхай или тази в Шъндзън.

„Ако аз съм борсата в Хонконг бих направил опит да се обединя с по-големите борси в САЩ – например с Nasdaq”, коментира Робърт Уан, управляващ директор на China Merchants Securities в Хонконг, цитиран от Ройтерс.

Заради повишената активност напрежението в сектора се покачва и хонконгската борса трябва да докаже, че може ефективно да се бори с големите си конкуренти, коментират анализатори.

В момента пазарната капитализация на борсата в Хонконг е доста висока – 24 млрд. долара, което я прави доста голяма хапка за останалите големи оператори. За да запази високата си цена и да първата си позиция по размер на капитализация, тя трябва да бъде по-активна и да търси нови сектори и пазари, на които да оперира.

За сравнение, пазарната капитализация на чикагската борса за търговия с опции CBOE е едва 2,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
fallback