fallback

Строс-Кан: Безработицата и високите цени може да доведат до граждански войни

Създаването на работни места трябва да бъде основен приоритет на правителствата, предупреждава ръководителят на МВФ

12:04 | 01.02.11 г.
Автор - снимка
Създател

Състоянието на световната икономика е започнало да се подобрява, но съществуват проблеми като високата безработица и растящите цени, които освен до търговски протекционизъм може да доведат дори и до граждански войни, предупреди ръководителят на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, цитиран от Ройтерс.

Растящите цени на храните и горивата през последните месеци вече засегнаха силно по-бедните страни и са една от причините за протестите срещу правителствата в Тунис и Египет.

Миналия месец от Организацията по прехрана и земеделие към ООН обявиха, че през декември световните цени на храните са достигнали рекордни нива над тези 2008 г., когато избухнаха протести в страни като Египет, Камерун и Хаити.

"Моделът от преди кризата на световните неравновесия се завръща", е заявил Строс-Кан. "Растежът в икономики с големи външни дефицити като САЩ все още се задвижва от вътрешното търсене, а растежът в икономиките с големи външни излишъци като Китай и Германия все още се подхранва от износа".

"С усилването на напрежението между страните може да станем свидетели на растящ протекционизъм на търговията и финансите, а с нарастването на напрежението вътре в страните може да видим увеличаване на социалната и политическа нестабилност и дори война", смята директорът на МВФ.

Той е добавил, че през следващите 10 години 400 млн. млади хора ще се присъединят към работната сила, което представлява сериозно предизвикателство пред правителствата.

"Изправени сме пред перспективата за „изгубено поколение“ млади хора, обречени да страдат през целия си живот от безработица и лоши социални условия. Създаването на работни места трябва да бъде основен приоритет не само на напредналите икономики, но и на много от по-бедните страни", предупреждава Строс-Кан.

Според него регулирането на валутните курсове ще изиграе значителна роля в справянето със световните икономически неравновесия и отделните страни трябва да ги прилагат. За да стане това обаче е необходимо време.

Той е отбелязал, че китайските власти действат правилно, предприемайки действия за насърчаване на вътрешното търсене, въпреки че САЩ и други западни икономики продължават да притискат Пекин да позволи по-бързо оскъпяване на юана.

МВФ очаква за тази година ръст на развитите икономики от 2,5%, а за развиващите се – 6,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:08 | 30.08.22 г.
fallback