fallback

Нуриел Рубини: Бунтовете в Египет заплашват растежа на глобалната икономика

Протестите може да се пренесат към Индия, Пакистан, Китай и дори Латинска Америка, смята икономистът

12:00 | 31.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Рискът случващото се в Египет да се разпростре и в други части по света крие потенциал за негативен ефект върху цялостния растеж на глобалната икономика, смята американският икономист Нуриел Рубини. Друга заплаха според него е и това, че заради случващото се може да се стигне до поскъпване на храните и инфлационен натиск, пише CNBC.

През последната седмица столицата на Египет Кайро е залята от протести срещу режима на Хосни Мубарак, който ръководи страната от 30 години. Снимки от протестите може да разгледате тук.

„Политическото напрежение вече се пренесе от Тунис към Египет, това означава, че геополитическият риск расте. Това играе негативна роля за растежа и допринася за увеличаване на инфлацията. Всичко това не е хубаво“, посочва Рубини.

Според икономиста обаче ситуацията не е чак толкова сериозна, че да предизвика нова глобална рецесия.

„Макар всички предишни рецесии да се свързват с шокове на петролния пазар, предизвикани от геополитически риск, все още не сме достигнали подобна точка на напрежение. Въпреки това растящите цени на петрола и избягването на риска са негативни за пазарите събития“, посочва той.

Протестите биха могли да се разпрострат към Индия, Пакистан, Китай и дори към Латинска Америка, където „режими като този на Чавес може да бъдат поставени под натиск“, смята Рубини.

„Цените на храните по целия свят се повишават, петролът също поскъпва, така че в много страни това предизвиква шок за доходите“, категоричен е икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 09.09.22 г.
fallback