fallback

Кризата в Египет потопи борсовите индекси в Залива

Fitch понижи перспективата пред рейтинга на египетските държавни облигации на "негативна"

19:37 | 30.01.11 г. 6
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в страните от Персийския залив отчетоха значителни спадове в неделя, тъй като безредиците в Египет и оставката на правителството на страната предизвикаха притесненията на инвеститорите за бъдещето на региона, съобщава АФП.

В петък агенцията за кредитен рейтинг Fitch обяви, че понижава перспективата пред рейтинга на държавния дълг на страната на "негативна". На този етап обаче самият рейтинг остава ВВ+, което се счита за инвестиционен рейтинг.

Основният борсов индекс в Дубай потъна с над шест на сто в първата сесия за работната седмица в региона, но в крайна сметка търговията приключи с отстъпление от 4,3 на сто спрямо миналата седмица. Така индексът DFM се понижи до 1 543,02 пункта и е на най-ниското си ниво за последните 21 седмици.

Акциите на една от водещите компаниите в Дубай – Emaar Properties, достигна максималния дневен спад (10 на сто), като в крайна сметка търговията донесе спад на пазарната капитализация на компанията, построила мегапроекта Бурж Халифа, падна с 8,3 на сто.

Книжата на Air Arabia също докоснаха дневното ограничение, същият сценарий се разигра и при Arabtec. Първата сесия за седмицата заличи съответно 6,1 на сто от пазарната капитализация на първата и 6,8 на сто от тази на втората компания.

Борсата в Кайро остана затворена за пореден ден, след като в четвъртък търговията в Египет бе спряна. За последните два дни, в които имаше сесия, основният индекс в страната се срути с 16 на сто. Валутата на Египет пък е на шестгодишно дъно спрямо долара.

Основният индекс на борсата в Абу Даби се понижи с 3,68 на сто днес, в Кувейт, който е вторият по големина пазар в региона, основният индекс се понижи с 1,76 на сто.

Борсата в Катар стартира сесията с рязко понижение на основния индекс от над 5 на сто, но в края на търговията понижението бе ограничено до 2,95 на сто. В Саудитска Арабия основният индекс се срути с цели 6,4 на сто в събота, но днес напредна с 2,5 на сто.

В Бахрейн основният борсов индекс падна с 1,4 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
fallback