fallback

Египетското правителство подаде оставка

Протестите срещу президента Хосни Мубарак продължават с искания за оттеглянето му

14:54 | 29.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Египет подаде колективна оставка, след като президентът Хосни Мубарак заяви, че ще номинира премиер и настоя незабавно да бъде съставено ново правителство, предаде БНР. Мубарак отхвърли призивите към него да се оттегли.

"Днес поисках правителството да подаде оставка. Считано от утре ще дам на новия кабинет ясни и конкретни задачи, за да се справи решително с най-важните аспекти на настоящата ситуация. Повтарям, че няма да се поколебая във вземането на решения, които ще гарантират безопасността и сигурността на всеки египтянин", заяви по-рано днес Мубарак.

На централния площад "Тахрир" в египетската столица Кайро тази сутрин отново се събраха стотици антиправителствени демонстранти. Те скандираха лозунги срещу Хосни Мубарак часове, след като той поиска оставката на правителството. Съобщава се, че египетската полиция е открила огън срещу демонстранти, събрали се в странични улици, водещи към площада.

Сблъсъци са избухнали между хиляди антиправителствени демонстранти и полицията в градовете Александрия и Исмаилия. Полицията е използвала сълзотворен газ и бойни патрони, за да разпръсне протеста.

Българското външно министерство все още няма информация за българи, които искат да напуснат Египет заради размириците, каза говорителят на ведомството Весела Чернева. От вчера на обяд връзката с посолствата е прекъсната заради наложените от правителството ограничения в телекомуникационните услуги.

Най-малко 74 души са загинали при протестите досега, сочат данни на агенция Ройтерс, събрани от медицински източници и очевидци. По официални данни на египетското министерство на здравеопазването по време на протестите, избухнали след петъчните молитви, убитите са 38. Около 68 от жертвите са в Кайро, Суец и Александрия през последното денонощие. По данни на медицински лица ранените са около 2000 и броят им постоянно расте.

Същевременно властите на страната отправиха призив към хората да не се събират на протестни митинги и да спазват наложения полицейския час.

Американският президент Барак Обама призова египетските власти да не използват сила срещу протестиращите и президентът Мубарак да предприеме конкретни политически реформи за овладяване на обстановката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
fallback