fallback

Обама призова Мубарак да направи дълбоки демократични промени

САЩ заплашват Египет с прераглеждане на помощта за страната

14:07 | 29.01.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Барак Обама е говорил с египетския президент Хосни Мубарак след речта на Мубарак, в която той обяви, че ще поиска оставката на правителството, предаде Ройтерс. 

Обама е казал на Мубарак, че трябва да предприеме дълбоки демократични реформи и действия за икономическа свобода в страната.

В телевизионното си обръщение Мубарак е призовал за национален диалог с цел избягване на хаоса, докато в същото е наредил по улиците да бъдат разположени военни части.

Обама е призовал египетските власти да се въздържат от прилагане на насилие срещу мирните протестиращи. Той се е обърнал със същия призив и към протестиращите. "Насилието и разрушението няма да доведат до исканите промени", е посочил Обама.

"Сега са необходими конкретни действия за напредък в спазването на правата на хората в Египет, смислен диалог между правителството и гражданите и поемане по пътя на политическа промяна, който да води към бъдеще с повече свобода и по-големи възможности и справедливост за египтяните", е заявил щатският президент.

САЩ смятат Мубарак за много важен партньор за постигането на мир между Израел и Палестина и като опора по отношение на Ирак. Официални представители на САЩ обаче са подчертали тази седмица, че в дългосрочен план настояват за демократични промени в Египет.

Натискът на САЩ се увеличи след изявлението, че ще бъде преразгледана помощта за Египет с оглед на случващото се. Щатите са отпуснали на страната 1,3 млрд. долара военна и 250 млн. долара икономическа помощ за фискалната 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:23 | 13.09.22 г.
fallback