fallback

MSCI класифицира България като "периферен пазар"

Страната ни е част от световен индекс на тези пазари, които отстъпват по обем и ликвидност на развиващите се, но привличат с ниската си корелация с останалите

21:04 | 27.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Изборът на Катар за домакин на световното първенство по футбол през 2022 даде голям тласък не само на феновете в региона, но също и на инвеститорите в периферните пазари, пише CNBC.

“Решението демонстрира увереността на региона и ще доведе до огромни инфраструктурни разходи”, посочва Джо Роом, мениджър на T. Rowe Price Africa & Middle East Fund.

Катар е една от тридесетината страни, класифицирани като „периферни пазари” от разработчика на индекси MSCI (Morgan Stanley Capital International) Barra:

Америка Източна Европа Африка Близък Изток Азия
Аржентина България Кения Бахрейн Бангладеш
Тринидад и Тобаго Хърватия Мавриций Йордания Пакистан
Естония Нигерия Кувейт Шри Ланка
  Казахстан Тунис Ливан Виетнам
  Литва   Оман  
  Румъния   Катар  
  Сърбия   ОАЕ  
  Словения      
  Украйна      

В групата на периферните пазари присъства Аржентина, която преди се смяташе за развиващ се пазар, но загуби този си статут през последните години, заради девалвацията на валутата си и хиперинфлацията.

MSCI пък може да реши през юни да класифицира Катар и ОАЕ вече като развиващи се пазари, което ще принуди индексните и други фондове, които следват тези региони, да купят акции от тези държави.

Периферните пазари обикновено са икономики, които са развити почти колкото тези на развиващите се пазари, но отстъпват по обем и ликвидност, и предлагат ограничен достъп на чуждите инвеститори.

Много от тези пазари се намират в „млади демокрации”, по думите на Роом, и са изправени пред продължаващи политически рискове, като например скорошния бунт в Тунис. Корупцията също е заплаха, точно както и в някои развиващи се пазари.

Въпреки тези недостатъци периферните пазари имат място в портфейлите на инвеститорите, които са склонни да понесат по-високия риск на този зараждащ се клас активи.

”Корелацията между тези пазари и останалите е относително ниска, в резултат на което те предлагат известен потенциал за диверсификация на едно глобално портфолио”, отбелязва Дмитрис Мелас, ръководител акции и приложни изследвания в MSCI Barra.

Джо Роом например се опитва да минимизира риска като инвестира в по-ликвидните акции и пазари на Африка и Близкия Изток – региони, които представляват около 70% от периферните пазари.

Пазарите, които той предпочита включват Нигерия, Кения, Гана, Замбия и Мавриций в Африка, и Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ и Оман в Близкия Изток.

Роом си осигурява достъп до тези пазари и чрез компании, листвани на Лондонската борса, както и чрез такива от развиващите се пазари на Южна Африка и Египет, които реализират значителни продажби в тези региони.

Марк Мобиус, изпълнителен директор на Templeton Emerging Markets Group и фонд мениджър на Templeton Frontier Markets Fund, гледа на периферните пазари като на следващите развиващи се пазари и смята, че внимателният анализ може да снижи техния риск.

„Обичайно безпокойство е това за качеството на корпоративното управление”, каза наскоро той. „Инвестирането на периферните пазари често изисква допълнително време за оценка на фирмения мениджмънт, включително и по-чести посещения на място. Във все повече държави обаче откриваме мениджъри, които са завършили на запад”, посочва Мобиус, който има тегло на Близкия Изток и Африка във фонда си от над 50%.

Достъп за дребните инвеститори до периферните пазари предлагат взаимните фондове, както и шепа борсово търгувани фондове.

Макар че MSCI поддържа широк индекс на тези пазари, все още няма фонд, който да го проследява, което отваря възможности за инвеститорите.

”Периферните пазари имат привлекателни оценки”, изтъква Роом. „Те не прегряха колкото развиващите се през последните четири години, поради липсата на бенчмарк.”  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 04.09.22 г.
fallback