fallback

Световният икономически форум ще обсъжда проблемите на света след кризата

Нарастващото влияние на развиващия се свят и дълговите проблеми на развития са част от дневния ред на срещата

11:02 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Страховете от повторна рецесия избледняват, но опасностите все още дебнат като резултат от глобалната финансова криза, докато най-влиятелните световни политици и бизнесмени се подготвят за започващата в сряда годишна среща на Световния икономически форум в швейцарския алпийски курорт Давос, пише MarketWatch.

Тлеещите проблеми с държавните дългове в Европа, опасенията относно способността на Китай да овладее икономическия си растеж, както и растящите цени на основни суровини ще доминират публичните, и което е по-важно, дискусиите при закрити врати по време на форума, смятат организатори и участници.

През следващите няколко години ще видим резултатите от някои колосални икономически експерименти, тъй като задлъжнелите страни опитват различни подходи за справяне с дефицитите, предвижда Нариман Бехравеш, главен икономист в IHS Global Insight.

Участниците продължават да се борят с нарастващото влияние на развиващите се икономики, след като световната икономика все повече разчита на тях като двигател на растежа, смят Иън Бремър, президент на Eurasia Group.

Около 2500 човека се очаква да участват в петдневната среща в Давос, сред които 1400 бизнес ръководители на най-високо равнище, очакват организаторите.

Срещата предлага дискусии и семинари по най-наболелите икономически и геополитически въпроси, но и по-езотерични неща, като например изцелителната сила на музиката.

Голямото предимство на форума е, че дава възможност на едно място да се събверат бизнесмени, политици, филантропи и лидери на неправителствени организации.

“Честно казано, публичните дискусии обикновено са скучни“, споделя Бехравеш. „Силата на Давос е в срещането на много политици и бизнесмени от най-високо ниво в директен диалог“, изтъква той.

Руският президент Дмитрий Медведев е определен да изнесе встъпителното приветствие на форума в сряда, а сред световните лидери, които ще присъстват са още британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Никола Саркози, мексиканският президент Фелипе Калдерон, гръцкият премиер Георге Папандреу, както и бившият президент на САЩ Бил Клинтън, който е редовен участник.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:20 | 11.09.22 г.
fallback