fallback

Робърт Зелик: Надявам се на устойчиво възстановяване през 2011

Шефът на Световната банка обаче посочва някои опасности пред световната икономика

18:07 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Световната банка (СБ) Робърт Зелик заяви за CNBC, че се надява световната икономика да постигне устойчиво възстановяване през 2011, но добави, че вижда някои опасности, които може да разбият надеждите му.

„Основните икономики и институции трябва да изгладят различията помежду си и да работят заедно за решаването на проблемите, защото отлагането им води до нервност на пазарите, която вреди на всички“, смята той.

Според него добрата новина е, че възстановяването изглежда относително стабилно, като предизвикателството е, че то протича с по-голяма скорост в развиващите се страни, което води до проблем с инфлацията.

"Това важи за Индия, но също и за Китай, както и за части от Югоизточна Азия и Южна Америка. Междувременно развитите икономики растат, но на места не с темпото, необходимо за справяне с високата безработица. Така че все още съществува икономически риск", констатира той.

„Безпокойство предизвикват дълговата криза в Европа, проблемите със задлъжнялостта на някои щати в САЩ, както, разбира се, и въпросът с цените на храните“, посочва Зелик.

Той смята, че ще отнеме време, докато бъдат преодолени структурните въпроси, които са пречка китайския юан да поскъпне по-бързо, отколкото мнозина желаят.

„Валутната политика на Китай породи тревога у някои други големи развиващи се икономики като Бразилия, които имат гъвкави валутни курсове. Въпрос номер едно е да се избегне връщането на тези страни към търговския протекционизъм“, изтъква шефът на СБ.

„Вторият важен въпрос е да се следят внимателно структурните фактори на растежа, а не целият дебат да се концентрира върху валутните курсове и монетарните политики“, предупреждава икономистът.

„Този въпрос със сигурност ще бъде част от дебата за икономическата политика на Китай през следващата петилетка, а именно как да променят водения повече от вътрешното търсене модел на растеж“, очаква той.

„Няма да е лесно, но мисля, че те вървят в правилна посока. Подобен структурен дебат има и в САЩ. Тези дебати трябва да бъдат разрешени на национално ниво, но могат и да се пресекат на глобално“, обяснява Зелик.

„Доларът ще остане доминиращата резервна валута, но все повече ще имаме избор между различни валути за тази цел“, предвижда той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 09.09.22 г.
fallback