fallback

Борсовите индекси по света се насочват към най-силния си декември от 10 години

Предколедното рали изведе водещите борси до нива, надвишаващи стойностите преди фалита на Lehman Brothers

18:09 | 24.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите борсови индекси по света се насочват към регистриране на най-силния си декември за последното десетилетие. Предколедното рали изведе повечето водещи борсови показатели до нивата им отпреди фалита на американската инвестиционна банка Lehman Brothers, съобщава CNBC.

Основен двигател на позитивните настроения са положителните данни, които идват от американската икономика и очакванията, че тя ще отбележи значителен ръст през последното тримесечие на годината.

Индексът MSCI World, в който се вкючват акциите на компании от всички основни пазари в света, се движи с ръст от 6,5 на сто от началото на декември. Това, според данни на CNBC не се е случвало през последното десетилетие.

На този фон се наблюдава известен отлив на капитали от развиващите се страни, като голяма част от инвестициите се насочва към водещите икономики, коментират анализатори.

Заради очакванията за стабилен икономически ръст в САЩ и други водещи икономики, суровините също попадат във фокуса на инвеститорите. От началото на месеца петролът е поскъпнал с 9 на сто, като цената му е на най-високото си ниво за последните две години.

Медта пък постави поредица от рекорди, което изведе съвкупния индекс на суровините S&P/Goldman до най-доброто му представяне от май 2009 година насам.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:30 | 30.08.22 г.
fallback