fallback

ЕС срещу САЩ: Бюджетна дисциплина срещу фискални стимули

Наръчник за орязване на разходи, или кой как се бори с бюджетните дефицити

11:34 | 21.12.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Нова вълна от строги държавни икономии и мерки за затягане на бюджетната дисциплина заля редица страни от Европейския съюз (ЕС) през последните месеци.

Европейските правителства се борят да намалят бюджетните си дефицити, докато 16-те страни от еврозоната се опитват да убедят скептично настроените финансови пазари в способността си да овладеят големите държавни дългове и да подсигурят стабилността на еврото.

Финансовите министри от ЕС вече се споразумяха за правила, които автоматично ще наказват страните, които са нарушили ограниченията за бюджетните си дефицити.

Съгласно споразумението всички страни от еврозоната трябва да постигнат бюджетен дефицит от не повече от 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) до финансовата 2014-15 година.

В средата на декември се появи и информация, че Великобритания, Франция и Германия са участвали в тайно договаряне за замразяване на бюджета на Европейския съюз (ЕС) до 2020 г.

Междувременно американското правителство отложи отново обсъждането на евентуален план за овладяване на застрашително разрастващия се бюджетен дефицит на страната и вместо това удължи до края на 2012 данъчните облекчения, въведени при управлението на предишния президент Джордж Буш.

Вижте коя от европейските страни по какъв начин избра да се бори с кризата. Това, което прави впечатление, е контрастът с поредните фискални стимули на американското правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:53 | 12.09.22 г.
fallback