fallback

Гана започна добив на петрол

Гана очаква приходи в размер на около 1 млрд. долара годишно, но трябва да избегне потенциалните опасности, които съпътстват мащабния добив на петрол в региона

17:56 | 15.12.10 г.

Гана започна днес добив от едно от най-големите наскоро открити петролни находища в Западна Африка, превръщайки се в значим играч на петролния пазар, но и пораждайки опасения от свързаните рискове, пише AFP.

Президентът на страната Джон Ата Милс посети едно от съоръженията и даде символичен старт на добива.

„Това трябва да е благословия, а не проклятие на петрола“, заяви той. Очакванията са добивът до доведе до приходи в размер на около 1 млрд. долара годишно.

Освен че очаква приходи от петрола, Гана, която се счита за модел на демокрацията в региона, трябва само да погледне съседна Нигерия, за да види потенциалните опасности.

В Нигерия и други страни мащабният добив на петрол и потокът от пари са придружени от широкоразпространена корупция и пренебрегване на другите сектори.

Според някои проклятието на петрола може да завладее и Гана, преобръщайки развитието и политическия напредък, демонстрирани при посещението на американския президент Барак Обама миналата година.

Според други анализатори обаче ако някой може да овладее проклятието на петрола в региона, това е точно Гана, именно заради развитието в страната. Гана е вече голям производител на какао и злато.

Страната е добивала петрол и в миналото, но в твърде малки количества за стандартите в сектора. Скорошното откритие породи силен интерес от страна на инвеститори, включително от Китай.

„Гана има потенциала да избегне петролното проклятие, но все още има да свърши много работа, за да го направи“, казва Еманюел Куйоли, регионален координатор за Африка на Revenue Watch Institute, относно опасностите, свързани с бързото забогатяване.

Съществуват опасения, че страната не е адаптирала законодателството си достатъчно бързо, за да се справи с неочаквания късмет. Търговският добив идва само три години след откриването на находището, като проектозаконите за регулация на индустрията все още са обект на дебати в парламента.

Освен това, според критиците Гана все още няма необходимата инфраструктура за газа, който съпътства добива на петрол.

Находището Джубили беше открито през 2007 г. от щатската компания Kosmos и съдържа около 1,8 млрд. барела, което го прави едно от най-големите находища в Западна Африка, открити в последните години.

Основният оператор на находището - британската компания Tullow, очаква да добива около 55 хил. барела на ден в рамките на първите няколко месеца, преди да се увеличат над два пъти до 120 хил. барела. Макар и значително, количеството е само малка част от добива от 2 млн. барела на ден в Нигерия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 19.08.22 г.
fallback