fallback

Споразумение без правна сила от срещата в Канкун за промените в климата

Все пак е осъществен достатъчен напредък, за да може да се работи в посока на изработване на споразумение с правна сила по време на срещата догодина

09:44 | 11.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Делегациите на срещата на върха в мексиканския град Канкун по въпросите на климата са близо до споразумение, като повечето от тях одобряват компромисните текстове, съставени от мексиканските представители, предаде ВВС.

Само Боливия, подкрепяна в известна степен от Куба, има възражения, но още не е ясно дали двете страни ще блокират консенсуса.

В проектодокумента на споразумението се посочва, че са необходими по-големи съкращения на вредните емисии, но не се създава механизъм за осъществяване на поетите от страните ангажименти.

Взето е и решение за създаване на фонд, който да помага на по-бедните страни да се справят с промените в климата. Така нареченият Фонд за зелен климат ще набира и съответно разпределя 100 млрд. долара годишно до 2020 г. с цел предпазване на бедните страни от ефектите на промените в климата и подпомагането им в развиването на по-щадяща околната среда икономика.

Били са определени и параметри за финансиране на развиващите се страни с цел намаляване на обезлесяването.

Постигнатите договорености обаче са по-малко от исканите от много страни по време на миналогодишната среща в Копенхаген. Остава отворен въпросът дали която и да било от мерките, включително намаляването на емисиите, ще има правна сила.

Според представители на екоорганизации все пак по време на срещата е осъществен достатъчен напредък и тя ще даде възможност да се работи в посока на изработване на споразумение с правна сила по време на срещата догодина в Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
fallback