fallback

Икономиката на Бразилия забави темповете си на ръст

БВП на страната се е увеличи с 0,5% спрямо второто тримесечие и с 6,7% на годишна база

17:11 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Бразилия е продължила да расте през третото тримесечие благодарение на увеличаващите се инвестиционни и потребителски разходи, но със значително по-слаби темпове спрямо предходните тримесечия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 0,5% спрямо второто тримесечие и 6,7% на годишна база, показаха правителствените данни. Икономистите очакваха ръст на БВП от 0,4% на тримесечна и 6,8% на годишна база, показва проучване на Bloomberg.

Темпото на икономически растеж се забавя от 1,8% през второто тримесечие и 2,3% през първото. Това е и най-слабият темп на ръст, откакто Бразилия излезе от кризата през второто тримесечие на 2009 г.

През второто тримесечие на тази година икономиката на страната се повиши с 9,2 на сто, а през първото – с 9,3% на годишна база.

Инвестициите на бизнеса се увеличават с 21,2% спрямо 2009 г. и 3,9% спрямо второто тримесечие. Разходите на потребителите нарастват с 5,9% на годишна база и с 1,6% спрямо предходното тримесечие Производственият сектор обаче се свива с 1,3% на тримесечна база.

През 2009 г. най-голямата икономика в Южна Америка отчете спад от 0,6 на сто.

Централната банка на Бразилия остави без промяна основния си лихвен процент на ниво от 10,75 на сто за трети пореден месец на вчерашното си заседание. Основната лихва бе на рекордно ниското ниво от 8,75% в началото на тази година.

Заради ускоряващата се инфлация и прекомерното потребителско кредитиране в страната централната банка увеличи изискуемите от банките резерви за пореден път през тази седмица. Потребителското кредитиране в Бразилия достигна 20% годишен темп на ръст.

Задължителни резерви по срочните депозити ще се увеличат до 20% от досегашните 15%, като по този начин се очаква 61 млрд. реала (36 млрд. щатски долара) да се изтеглят от обръщение.

Инфлацията в Бразилия скочи до 5,63% през ноември и е над тавана от 4,5%, заложен от централната банка.

Курсът на бразилския реал остава почти без промяна на валутните пазари днес при 1,6902 реала за един щатски долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:06 | 02.09.22 г.
fallback