fallback

Банките в Индия не се поучиха от грешките в САЩ и изправиха страната на ръба

Надпреварата за приходи в сектора на микрокредитирането заплашва със срив финансовата система в Индия

17:24 | 18.11.10 г. 10
Автор - снимка
Създател

Бързорастящият пазар на микрокредитирането в Индия е изправен пред тотален крах, след като почти всички кредитополучатели в един от най-големите щати в страната са спрели да обслужват дълговете. Причината за прекратените плащания са критики на политиците в страната, че кредиторите правят опити да извлекат прекомерни печалби на гърба на бедните, пише The New York Times.

Кризата в страната набира скорост от няколко седмици, но напрежението вече достига критична точка. Индийските банки стават все по-неспокойни за оцеляването си и макар да са успели да преминат почти безпроблемно през глобалната криза, сега са изправени пред огромни загуби.

Банките са отпуснали микрокредити в проблемния щат за около 4 млрд. долара, смятат експерти.

Съществува голяма вероятност кризата да се разпростре и в други части на света, предупреждават запознати със ситуацията.

Замислени и отпускани първоначално от организации с идеална цел, микрокредитите доскоро бяха разглеждани като обещаващ път, по който милиони хора ще могат да се измъкнат от бедността.

През последната година обаче към сектора се насочи доста рисков капитал и навлязоха компании, търсещи печалба, докато задоволяват обществената необходимост. Подобна е ситуацията в Африка, Латинска Америка и други части от Азия, където микрокредитирането намери почва за развитие.

Микрофинансирането с цел извличане на печалби е довело до силен ръст на сектора, като са отпускани кредити и при изключително високи лихви. Мнозина кредитополучатели пък са били финансирани без оглед на възможността им да възстановят заемите си. Като резултат някои компании са успели да удвоят приходите си заради повишен оборот, се казва в материала.

Сега властите в Индия се опасяват, че микрокредитирането може да има същите последици за страната, каквито имаше спукването на ипотечния балон в САЩ. Там подобна идея – даването на пари на хора, които не могат да си позволят да възстановят полученото, доведе до срив, който повлече след себе си целия свят.

Причината – преследването на ръст на приходите на всяка цена.

Дори след промяна на някои законодателни норми местните кредитори нямат склонност да отстъпят и искат да си съберат обратно всичко, което са отпуснали. В резултат плащанията по микрозаеми за 2 млрд. долара, отпуснати в проблемния щат, на практика са прекратени.

Според кредиторите през последните две седмици едва 10% от клиентите им са направили някакви вноски.

Ако тази тенденция продължи, то секторът ще бъде изправен пред колапс. Във въпросния проблемен щат се намират около една трета от всички кредитополучатели на подобни заеми, посочва медията.

В останалите щати на Индия също има проблеми, тъй като банките не отпускат нови кредити заради заплахата от огромен дял на необслужвания дълг.

Основният проблем при обслужването на микрокредитите е, че през последните години те се отпускат при лихви от над 25 на сто. Техният размер обикновено е около 200-300 долара, а основните получатели са най-бедните слоеве на индийското общество.

Невъзможността за погасяване на кредит кара получателите да теглят заем от друга компания и по този начин дългът нараства лавинообразно.

Силното увеличаване на дела на лошите кредити предизвиква социално недоволство, което пък вкарва темата в политическия дневен ред. Желанието на част от управляващите е да се въведат тавани на лихвените проценти. Това разбира се предизвиква съпротива на банките и прави бъдещето на микрокредитирането доста неясно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 17.08.22 г.
fallback