fallback

САЩ и Китай отново в схватка за излишъците

Обама призова за премахване на излишъците, Ху Дзинтао му отговори, че промените ще станат постепенно

14:06 | 13.11.10 г. 3
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Барак Обама призова икономиките, които имат излишък, като Китай, да предприемат действия за прекратяване на зависимостта им от износа. В отговор китайският му колега Ху Дзинтао заяви, че промените в икономическата политика ще станат постепенно.

Обама и китайският президент говориха пред бизнес ръководители от азиатско-тихоокеанския регион ден след срещата на върха в Сеул на страните от Г-20, на която не бяха поети твърди ангажименти за запазване на крехкото възстановяване на световната икономика, пише Ройтерс.

През този уикенд се провежда среща на лидерите от организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество. Темата на разговорите са политиките за осигуряване на балансиран растеж и създаването на широка зона за свободна търговия в региона.

"Един от важните уроци, на които ни научи икономическата криза, са ограниченията от това да сме зависими главно от американските потребители и износа на Азия като двигатели на растежа", е посочил Обама.

Нито една страна не трябва да приема, че пътят й към просперитет представлява просто износ към САЩ, е подчертал Обама.

САЩ и Китай се прехвърлят отговорността за това кой причинява най-много вреди на международната икономика. От Вашингтон поддържат тезата, че юанът е подценен, което дава на Китай нечестно предимство при износа. Пекин пък отговаря, че монетарната политика на Федералния резерв на САЩ цели да отслаби долара, за да увеличи износа от САЩ.

След изказването на Обама Ху Дзинтао е завил пред бизнес лидерите, че Китай иска да насърчи растежа на вътрешното търсене и поддържа ангажимента си да направи промени в обменния си курс "постепенно и контролирано".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 08.09.22 г.
fallback