fallback

Г-20 близо до споразумение, валутите доминират разговорите

Президентите на САЩ и Китай са прекарали голяма част от своята среща в Сеул в обсъждане на валутните курсове

16:27 | 11.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Лидерите на двадесетте най-големи икономики в света, които се събраха за среща на върха в Сеул днес, са все по-близо до споразумение, което вероятно ще изглади част от различията помежду им, пише Wall Street Journal.

Различните позиции на развитите и развиващите се икономики към валутната и търговската политика станаха причина за ожесточени дискусии и нестабилност на финансовите пазари през последните дни. Именно валутната политика на водещите икономики доминира в дневния ред на двудневната среща.

Споразумението обаче вероятно няма да заличи напълно различията между страните, като с него най-вероятно ще се потвърдят предишните призиви на финансовите министри за ненамеса на валутните пазари и няма да се стигне до конкретен ангажимент от страна на Китай за по-голяма гъвкавост на курса на юана.

Американският президент Барак Обама разкри, че заключителното комюнике от срещата, което се очаква утре, ще включва механизми за намаляване на дисбалансите между държавите с големи търговски излишъци и тези с големи дефицити.

Вероятността обаче да се стигне до въвеждането на по-конкретни цели, както бе предложено наскоро от финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър, засега остава малка. Обама прикани към единство между водещите икономики вчера и заяви, че САЩ ще се стреми към създаване на работни места и намаляване на глобалните търговски дисбаланси.

Bloomberg предава, че президентът на САЩ и неговият китайски колега Ху Дзинтао са прекарали голяма част от своята 80-минутна среща в Сеул в обсъждане на валутните курсове.

Много от развиващите се страни предприеха решителни мерки за ограничаване на притоците на капитал през последните месеци, за да се защитят от увеличеното парично предлагане в САЩ, което заплашва да оскъпи техните валути и да дестабилизира бързорастящите им икономики.

Решението на Федералния резерв да инжектира още 600 млрд. долара в банковата система на САЩ през следващите осем месеца, което беше взето миналата седмица, допълнително засили напрежението, защото в тези мерки някои страни видяха опит за понижаване на курса на долара.

Отговорът на закъсня, като през тази седмица Тайван наложи ограничения на покупките на облигации от страна на чуждестранни инвеститори. През октомври Бразилия и Тайланд вдигнаха данъците за чуждите инвестиции в местни облигации. През юни Южна Корея ограничи търговията с деривати. Междувременно редица централни банки от Израел до Южна Африка започнаха да купуват долари, за да ограничат с това поскъпването на своите валути. Китай увеличи основния си лихвен процент и задължителните резерви на банките, за да ограничи чуждестранните инвестиции.

Според американските представители дълбочината на спора между страните от Г-20 е преувеличена.

Проект на комюникето на Г-20, подготвен вчера, показа, че правителствата ще поемат ангажимент да се въздържат от конкурентна девалвация. Според канадския финансов министър Джим Флахърти е много вероятно Г-20 да остави на Международния валутен фонд (МВФ) да търси разрешение на проблемите на валутните пазари.

МВФ ще докладва на финансовите министри от Г-20 по време на следващата им среща през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:21 | 23.08.22 г.
fallback