fallback

ОИСР намали прогнозата си за растеж през 2011 г.

Възстановяването на индустриализираните икономики от кризата е по-бавно от очакваното, се посочва в доклад на организацията

15:21 | 03.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Възстановяването на индустриализираните икономики от кризата е по-бавно от очакваното, се посочва в доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която намали и прогнозата си за растежа през 2011 г., предаде Dow Jones.

От ОИСР посочват, че централните банки не трябва да се връщат към обичайната си монетарна политика поне до първото полугодие на 2012 г., предвид слабия растеж в САЩ и еврозоната и инфлационните очаквания.

Особено силно е намаляването на оценката за растежа на щатската икономика през 2011 г. Сегашната прогноза на организацията за ръста на БВП на страната е за между 1,75-2,25% при предишни очаквания за 3,2%. От ОИСР обаче предвиждат щатската икономика да се ускори значително през 2012 г.

За всичките си 33 страни членки организацията намалява прогнозата за ръст през 2011 г. на между 2-2,5% от направената през юни оценка за растеж с 2,8%.

Прогнозата за еврозоната остава почти без промяна – сегашната оценка е за ръст с между 1,5-2% при предишни очаквания за увеличение на БВП с 1,8%.

От организацията са посочили, че едностранните намеси на валутния пазар от страна на някои централни банки може да доведат до протекционизъм, което пък подчертава необходимостта от общо споразумение за начините за намаляване на глобалните дисбаланси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
fallback