fallback

Дилма Русеф призова за прекратяване на валутната война

Mеждународният опит около надпреварата с девалвацията на валутите е абсолютно трагичен, казва новоизбраният президент на Бразилия

18:07 | 02.11.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дилма Русеф. Фотограф: redebrasilatual, лиценз Creative Commons

Новоизбраният президент на Бразилия Дилма Русеф посочи, че много страни по света водят валутна война и че начинът това да се прекрати, е заздравяването на мултинационалните институции, съобщава Bloomberg.

Групата на страните от Г20 и други международни организации трябва да бъдат достатъчно силни, „за да принудят определени страни“ да оценяват валутите си реалистично, казва Русеф.

Русеф, която ще встъпи в длъжност на 1 януари, подчертава, че „международният опит около надпреварата с девалвацията на валутите е абсолютно трагичен“. Тя заяви, че няма да понижи целите за инфлация, поставени от правителството, за 4,5% през тази и следващата година.

„Няма да си играем с инфлацията“, казва 62-годишната Русеф. „Преживяваме деликатен момент. Президентът Обама сподели с мен проблема с високата безработица, сполетяла Съединените щати. В този кризисен момент, докато развитите страни не могат да се съвземат, благоразумно е да запазим предначертаните инфлационни цели“.

Русеф – първата жена президент на Бразилия, спечели балотажа на президентските избори в Бразилия с 56% от гласовете на втория тур спрямо 44% за бившия губернатор на Сао Пауло Хосе Сера.

Инфлацията за годината до средата на октомври достигна 5,03%. Най-голямата икономика в Латинска Америка се очаква да нарасне със 7,3% през тази година - най-бързият темп на растеж от 1986 г.

Русеф подчертава, че Бразилия ще използва валутния си резерв от 284 млрд. долара, за да се защити от „валутната война“ и че „ще използва всички оръжия“, за да се справи с дъмпингови политики на други страни, вредящи на индустрията на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
fallback