fallback

Страните от Г-20 се споразумяха да не водят валутна война

Финансовите министри и ръководителите на централни банки „ще се въздържат от девалвации” с цел повишаване на конкурентоспособността

14:47 | 23.10.10 г. 7
Автор - снимка
Създател

Финансовите министри и ръководителите на централни банки на страните от групата на 20-те най-силни икономики в света (групата Г-20) се договориха „да се въздържат от девалвации” с цел увеличаване на конкурентността си. Това става ясно от споразумение, разпространено след заседанието на форума, проведен в Южна Корея.

На срещата се стигна до изненадваща победа на развиващите се страни по отношение на ролята им в Международния валутен фонд (МВФ). Те вече ще имат по-голяма тежест при взимането на решения от страна на организацията, съобщава Ройтерс.

Развитите държави са поели ангажимент за понижаване на бюджетните дефицити, както и че ще се вземат мерки за коригиране на дисбалансите по текущите сметки. Според наблюдатели забележката за текущите сметки е била направена заради огромния валутен резерв, който е натрупал Китай – 2,65 трлн. долара.

От страна на Китай няма коментар по въпроса, като източници, запознати с разговорите, са категорични, че китайските представители са се противопоставили на каквито и да било конкретни ангажименти за ограничаване на дефицитите по текущите сметки или по контролиране на валутната политика.

Позицията, изразена от Германия, рязко се различава от подхода на САЩ, където се подготвя нов план за увеличаване на ликвидността във финансовия сектор.

„Опитах да изясня виждането си, че това (наливането на пари) е грешен подход. Прекомерното и постоянно увеличаване на паричното предлагане според мен е индиректна манипулация на валутния курс”, посочва немският финансов министър Райнер Брюдерле.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 02.09.22 г.
fallback