fallback

Активите на хедж фондовете с най-голям ръст за последните три години

Секторът е увеличил активите си със 120 млрд. долара за последното тримесечие; 19 млрд. долара са нетните вложения от клиенти

11:54 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател

Хедж фондовете са успели да отбележат най-силния тримесечен ръст на активите си за последните три години. Данни, цитирани от Financial Times, показват, че в рамките на три месеца активите под управление са нараснали с цели 120 млрд. долара.

Голяма част от това се дължи на средната капиталова печалба от 5,17 на сто, постигната от инвестициите на фондовете. Не е за пренебрегване обаче фактът, че нетните вложения на клиенти са скочили с цели 19 млрд. долара.

Това се случва на фона на доста трудна година за повечето мениджъри в сектора. Реализираната средна доходност от началото на 2010 година е едва 4,8 на сто, макар средствата под управление да надвишават нивата, наблюдавани преди началото на кризата от 2007 година.

Според оценки на Hedge Fund Research фондовете управляват общо 1,77 трлн. долара.

Като цяло секторът се възстановява след тежката криза от последните години, като все повече фондове успяват да постигнат доходност, над която вече имат право да събират такси за управлението на клиентските средства.

Въпреки това представители на индустрията предупреждават, че времената остават доста нестабилни и при внезапни шокове, подобни на гръцката дългова криза, могат да се очакват сериозни проблеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:30 | 19.08.22 г.
fallback