fallback

Приходите от емисии на акции в светa са намалели с 9% от началото на годината

Стойността на сливанията и придобиванията обаче се е увеличила с 21% спрямо първите три тримесечия на 2009

10:54 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Приходите от емисии на акции в световен мащаб от началото на 2010 са намалели с 9% на годишна база до 496 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Броят на предлаганията обаче се е повишил с 5,6% до 2 817 сделки, тъй като инвестиционните банки са склонни да поемат по-малки емисии.

Лидер сред поемателите на емисии акции за първите три тримесечия на годината е JPMorgan Chase & Co. Следват Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch и UBS.

През 2010 обаче JPMorgan е посредничила за сделки с двойно по-малък обем, отколкото за същия период на 2009 – 39,5 млрд. спрямо 80 млрд. долара.

Банката е осъществила 224 предлагания спрямо 290 година по-рано, показват данните на Thomson Reuters.

Данните за фондовите пазари включват първични публични предлагания (IPO), последващи предлагания, както и други ценни книжа, свързани с основен капитал.

Бавното икономическо възстановяване може би е засегнало тримесечните резултати на компаниите, което значи, че задаващите се IPO-та може да не привлекат значителни средства, смята Франк Матуро, съвместен ръководител Американски фондови пазари в Bank of America Merrill Lynch.

Това, заедно с привлекателните условия на дълговите пазари, може да е накарало някои компании да изчакат, добавя той.

За разлика от намалялата емисионна активност на фондовите пазари, сливанията и придобиванията в глобален план са се увеличили, след като подобрените финансови условия и значителните кешови резерви позволиха на компаниите да търсят такива сделки.

Стойността на сливанията и придобиваният в света от началото на 2010 се е увеличила с 21% на годишна база до 1,678 трлн. долара, според предварителни данни на Thomson Reuters.

Китайската AgBank набра 22,1 млрд. долара през юли, а миналата седмица бразилската Petrobras продаде акции за 70 млрд. долара в най-голямото в историята публично предлагане

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:31 | 03.09.22 г.
fallback