fallback

Куба съкращава половин милион държавни служители

Новината предизивика смесени реакции относно ефекта върху трудовия пазар

10:30 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Куба ще съкрати най-малко половин милион държавни служители до началото на следващата година и ще облекчи ограниченията за частните предприятия, за да могат въпросните служители да си намерят по-лесно нова работа, предаде АР.

Това е най-крайната мярка, която президентът Раул Кастро е предприемал досега в рамките на плана си за радикална промяна на заетостта в страната.

Неподготвените за обявените съкращения работници коментират, че слабо развитият частен сектор няма да може да създаде толкова много нови работни места.

Съкращенията ще започнат веднага и ще продължат до април 2011 г., според съобщение на профсъюза Конфедерация на кубинските работници, в който членуват близо 3 млн. души и който всъщност е единственият, разрешен от правителството.

За да се смекчи ударът, в съобщението се посочва, че правителството ще увеличи възможностите за работа в частния сектор, включително като позволи на повече хора да станат самонаети. Освен това ще им бъде разрешено да създават кооперативи, управлявани от служителите, а не от държавни администратори. Увеличава се и даваната под наем държавна земя и инфраструктура.

Раул Кастро от дълго време подчертава, че кубинците очакват твърде много от правителството, което плаща средна месечна от едва 20 долара, но осигурява безплатно образование и здравни услуги и големи субсидии за жилищни и транспортни разходи и основни храни. Тъй като обаче „безработица“ е забранена дума в страната, държавните компании са принудени да държат на работа много хора, които не вършат почти нищо.

В съобщението на профсъюза се посочва, че страната не може и не бива да продължава да поддържа тази ситуация.

Според някои западни анализатори серията от малки промени в Куба, като разрешаването на неограничена продажба на мобилни телефони, приватизиране на някои държавни фризьорски салони, лицензиране на повече частни таксита и раздаване на необработвана земя на частни земеделци, не са предизвикали силни промени, но обявените съкращения имат потенциала за това.

Някои кубинци също подкрепят промените с надеждата, че дори и малко на брой частните фирми имат бъдеще. „Има много неща, които сега са дефицитни, включително услугите, което, разбира се, частният сектор ще подобри“, смята Морайма Сантос, 65-годишна държавна служителка. Тя подчертава, че напълно подкрепя даването на лицензи на частния сектор, тъй като това ще е от полза за много хора.

Други обаче са скептично настроени. Според Арч Ритър, експерт по кубинската икономика към университета Карлтън в Отава, съкращенията ще оставят без работа хора, които не са свикнали да работят за себе си.

В съобщението на профсъюза се посочва още, че Куба ще промени из основи структурата на трудовия пазар и на системата за заплащане, за да се наблегне на производителността, така че на работниците да се плаща според резултатите.

Към момента на държавна служба са 95% от официално обявената работна сила. Безработицата миналата година беше 1,7 на сто и от осем години не е надхвърляла 3%, но всъщност не отчита хиляди кубинци, които не търсят работа, защото заплатите са твърде ниски.

Съобщението за промените на трудовия пазар беше обявено по-малко от седмица, след като предишният лидер на страната Фидел Кастро заяви пред американеца Джефри Голдбърг, че кубинският икономически модел вече не работи. По-късно той каза, че думите му не са били цитирани погрешно, но не са били разбрани правилно – той имал предвид, че капиталистическите реформи никога няма да проработят в Куба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:47 | 08.09.22 г.
fallback