fallback

Нова лежерна седмица очаква водещите пазари

Късното лято обикновено е период, в който индексите и новините се следят от плажа

11:17 | 23.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новата седмица вероятно ще премина както и предходните – със сравнително ограничен брой корпоративни новини, ниска ликвидност и рутинни икономически индикатори. Това обаче крие и своите рискове, тъй като именно при ниска ликвидност пазарните движения могат да се окажат доста резки и опасни.

Късното лято обикновено е период, в който инвеститорите следят пазарните движения от плажа – сезонът на отчетите е приключил, а повечето институции, взимащи важни за икономиките решения, са в лятна ваканция. Именно застоят в корпоративния сектор е и основната причина да не се очакват сериозни вълнения на пазара.

През настоящата седмица от САЩ се очакват нови данни за пазара на жилища, които ще бъдат публикувани утре и в сряда. Също в сряда се очакват и новини за поръчките на дълготрайни стоки, а в четвъртък са редовните данни за първоначалната безработица. Точно те успяха да раздвижат пазара през миналата седмица, тласкайки го надолу след изненадващо увеличение на подадените молби за помощ.

Най-важните новини за САЩ ще дойдат в петък и са свързани с предварителните данни за брутния вътрешен продукт на страната за второто тримесечие. В същия ден се очаква и изказване на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке.

В Европа седмицата обещава да бъде доста бедна на ключови икономически индикатори, като днес се очакват данните за PMI индексите за производството и услугите в еврозоната. Сряда е денят, когато ще бъдат публикувани данни за бизнес климата в Германия, а седмицата ще завърши с предварителни данни за инфлацията в страната.

Още по-бедна на икономически показатели ще е седмицата в азиатско-тихоокеанския регион, като освен търговския баланс на Япония, в календара липсват ключови индикатори за водещите страни. Единствено в Австралия може да се очакват по-интересни новини, което се дължи на парламентарните избори, които бяха проведени през уикенда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:11 | 05.09.22 г.
fallback