fallback

Potash Corp. отхвърли оферта на BHP Billiton за 38,6 млрд. долара

Акциите на компанията се изстреляха рязко с 25% след решението и достигнаха двугодишен връх

20:08 | 17.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на канадската компания Potash Corp. of Saskatchewan се изстреляха с над 25 на сто след решението за отказ на мениджмънта да продаде компанията на минния гигант BHP Billiton за 38,6 млрд. долара.

Предложението подценява значително стойността на компанията и не е имало никаква база за конструктивни разговори, посочва изпълнителният директор на Potash Уилям Дойл, цитиран от marketwatch.

След решението акциите на компанията се изстрелват с над 25 на сто, в резултат на което бе достигната най-високата им цена за последните две години.

Освен отказа на офертата на BHP, мениджмънтът е взел решение за специални процедури, които да не позволят на никого да придобие дял от над 20 на сто от капитала на компанията. Това може да стане единствено след преговори с голяма част от акционерите.

Офертата на BHP е била на стойност 130 долара за акция, което е с 16% над вчерашната цена на акциите на Potash. Днес обаче книжата на компанията се търгуват по 140,81 долара за брой.

От BHP посочват, че не са се отказали от опитите си да придобият компанията, която е най-големият производител на калиев карбонат и торове за селското стопанство.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:55 | 12.09.22 г.
fallback