fallback

ДЦК в местни валути на развиващите се страни привличат рекордни суми

Фондовете, които инвестират в ДЦК на развиващите се икономики, емитирани в местна валута, са привлекли 16,9 млрд. долара от началото на годината

15:30 | 13.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите по целия свят наливат рекордни суми в държавни ценни книжа (ДЦК) на развиващите се страни, които са деноминирани в местните им валути, през тази година. 

Динамичното развитие на техните икономики и поскъпването на валутите им са сред основните фактори, които привличат все по-големи капиталови потоци към държавния дълг на тези страни.

Това показва проучване на базираната в Кеймбридж изследователска компания EPFR Global, цитирано от Bloomberg.

Фондовете, които инвестират в държавен дълг на развиващите се икономики, емитиран в местна валута, са привлекли рекордните нетни вложения от 16,9 млрд. долара от началото на тази година.

Това е три пъти повече от рекордния приток на средства от 5 млрд. долара, отчетени за цялата 2007 г.

Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира през миналата седмица, че икономическият растеж на развиващите се страни ще възлезе на 6,8% през тази година в сравнение с 2,6% за развитите страни.

Основният лихвен процент в САЩ, еврозоната, Великобритания, Канада и Япония остава на ниво от 1% или по-малко през последната година и половина. В същото време най-ниският лихвен процент в БРИК (групата на Бразилия, Русия, Индия и Китай) е на ниво от 4,5%, което подпомага доброто представяне на техните валути.

Япония е единствената развита икономика, чиято валута влиза в класацията на десетте най-поскъпващи валути през тази година. Тя се нарежда след колумбийското песо, което е поскъпнало с 12 на сто, и след валутата на Малайзия - рингит, който се е повишил с 8,2 на сто.

Данните показват, че инвеститорите навлизат в развиващите се пазари заради очаквания за поскъпване на местните валути, но и заради затруднената икономическа обстановка в развитите икономики.

Притесненията, че европейските държави ще имат трудности при изплащането на своите дългове доведе до понижения на кредитния рейтинг на Гърция, Испания и Португалия през тази година. В същото време САЩ и Великобритания бяха предупредени, че може да загубят топ инвестиционния си рейтинг, ако не намалят големия си бюджетен дефицит.

Редица развиващи се икономики обаче, в това число Аржентина, Чили, Индия и Южна Корея, заслужиха по-висок кредитен рейтинг благодарение на стабилните си публични финанси и динамичното развитие на икономиките си.

Допълнителната доходност, която инвеститорите изискват, за да купят ДЦК на развиващите се страни в сравнение с тези на САЩ, се понижи до 2,73 процентни пункта вчера, по данни на JPMorgan.

Средната й стойност за последните две години е била 4,24 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 10.09.22 г.
fallback