fallback

МВФ ще търси 250 млрд. долара за кредитните си програми

Фондът иска да увеличи капацитета си с една четвърт и да разполага с 1 трлн. долара, с които да отпуска кредити

09:53 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) ще направи опит да увеличи средствата си за кредитиране с една четвърт в края на тази година. Така институцията ще разполага с 1 трлн. долара, чрез които ще се създават програми за финансиране и предотвратяване на финансови кризи.

Вместо да противодействат на кризите сами чрез кредити, отпуснати след преговори и изпълнение на условия, поставени от МВФ, от фонда искат предварително договаряне на заеми, чрез което да се търси намаляване на пазарното напрежение, пише Financial Times.

“Дори и извън момент на криза, един голям фонд, готов да се намеси решително, е нещо, което може да предотврати възникването на криза“, смята управляващият директор на МВФ Доминик Строс-Кан. „Само защото ролята ни като кредитор намалява, не означава, че нямаме нужда от огромна мощ – фонд с 1 трлн. долара е един добър вариант“, посочва той.

Към момента подкрепа на плана се оказва от страна на Южна Корея, която е ротационен председател на Г-20. Властите в Сеул се надяват да убедят страните от групата да подкрепят плана за наливане на още средства в МВФ.

Идеите за увеличаване на средствата на МВФ идват по-малко от година, след като бе постигнато споразумение за утрояване на ресурсите му – от 250 на 750 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:23 | 06.09.22 г.
fallback