fallback

Базелският комитет излезе с проект на стратегия за капиталови буфери

Към настоящия момент той включва насоки, но до ноември ще е пълен и изчерпателен, посочват от организацията

14:04 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Базелският комитет за банков надзор публикува проект на правила, които имат за цел да накарат банките по света да заделят повече капитал в силни за икономиката времена, който да служи като буфер при кризи. Засега обаче няма яснота какви точно ще бъдат изискванията към финансовите институции.

Комитетът обяви, че целта е през ноември тази година да бъде представен пълен пакет от реформи на капиталовите изисквания и ликвидността в банковата система. Неговото представяне трябвало да стане по време на срещата на лидерите на Г-20, предава CNBC.

“Контрацикличнит буфер би трябвало да се прилага тогава, когато според националните власти ръстът на кредитирането започне да се асоциира с нарастване на системния риск“, се казва в официалното становище на Базелския комитет.

„Това ще помогне да се гарантира, че банковата система разполага с адекватен капиталов буфер за защита срещу потенциални загуби в бъдеще“, става ясно от документа.

Базелският комитет проведе двудневна среща, на която е започнало финализирането на пакета от реформи, имащи за цел гарантиране, че банките разполагат с достатъчно средства, за да се противопоставят на шокове без необходимост от използване на пари на данъкоплатците.

В организацията попадат централни банкери и представители на надзорни органи от страните от Г-20, както и от някои други държави. За момента те отказват да дадат насоките, по които се работи, като се очаква това да стане по-късно този месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 04.09.22 г.
fallback