fallback

Ел-Ериан: Безработицата вече не е изоставащ показател

Ситуацията на пазара на труда вече е водещ показател за състоянието на икономиката и трябва да служи като сигнална лампа за правителствата

18:42 | 07.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Безработицата се е превърнала от изоставащ във водещ показател за състоянието на икономиката и би трябвало да служи на политиците като сигнална лампа за случващото се. Такова е мнението на един от изпълнителните директори на най-големия фонд за инвестиции в облигации – PIMCO Мохамед Ел-Ериан.

Възприемането на безработицата като изоставащ показател е любима мантра на икономистите, които смятат, че тя отразява по-добре миналото, отколкото настоящето, посочва Ел-Ериан, цитиран от CNBC.

Д

етайлите на настоящите тенденции обаче рисуват различна картина – повече от половината работна сила, която е без работа, е с такъв статус в продължение на над 26 седмици. Средната продължителност на незаетост е 35 седмици, а безработицата във възрастовата граница 16-19 години е 25,7 на сто, посочва той.

„Това са структурни аспекти, които не могат да бъдат решени за един ден, не могат да бъдат решени и с циклично мислене. Те са обезпокоителни защото превръщат нивото на безработица от традиционно изоставащ, във водещ показател”, категоричен е Ел-Ериан.

Към момента САЩ не успяват да се справят с този проблем, тъй като не се предлага отговое на структурните проблеми, а се търси решение с циклични мерки. За разлика от това, в Китай, Бразилия и Русия се действа по-друг начин и се провеждат структурни реформи.

От гледна точка на инвеститорите Ел-Ериан смята, че цените на акциите се движат към „справедливата си стойност”. „Все още не е се е стигнало до нея, тъй като не смятам, че анализторите разбират новите реалности в контекста на забавения растеж и слабия ръст на приходите, но вървим натам”, обобщава той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
fallback