fallback

Международният пътнически трафик с 12% ръст през май

През месеца най-слаб е бил ръстът в пътническия трафик за европейските авиокомпании – 8,3%

15:18 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международният пътнически въздушен трафик през май е нараснал с 12% на годишна база след хаоса, предизвикан през април от облака пепел в европейското въздушно пространство след изригването на вулкан в Исландия, предаде Dow Jones.

Очаква се авиокомпаниите да отчетат печалба в размер на 2,5 млрд. долара за 2010 г., след като за 2009 г. имаха загуба от 9,9 млрд. долара, прогнозираха в началото на този месец от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

Генералният директор на асоциацията Джовани Бизиняни обаче подчертава, че, въпреки отчетения през май ръст, секторът все още е далеч от стабилна доходност. По думите му в краткосрочен план авиокомпаниите трябва да се фокусират върху възстановяването, като продължат да съобразяват капацитета си с търсенето и да контролират разходите.

През май най-слаб е бил ръстът в пътническия трафик за европейските авиокомпании – 8,3%. От IATA очакват регионът да продължи да отчита по-слаб растеж на търсенето в сравнение с други части на света заради икономическите условия, опасенията относно финансовата стабилност и затягането на фискалната политика.

В Северна Америка пътническият трафик отчита 11% ръст през май. В региона е отчетено най-високото ниво на заетост на местата от пътници, които си плащат билетите - 82% при средно ниво около 79%.

В азиатско-тихоокеанския регион ръстът през месеца е 13 на сто благодарение на силния икономически растеж на Китай.

Най-голямо е повишението на пътническия трафик в Латинска Америка - 24%, следвана от Близкия изток с 18%, където обаче се отчита забавяне на растежа спрямо повишението с над 20% по-рано през годината. В Африка ръстът е 17%.

Превозът на товари през месеца е скочил с 34% спрямо 26% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:17 | 29.06.10 г.
fallback