fallback

Джордж Сорос: Започва второто действие на финансовата "драма"

Тепърва финансовите пазари ще губят доверие в държавните дългове, смята прочутият финансист

21:00 | 10.06.10 г. 11
Автор - снимка
Създател

Финансовата криза далеч не е приключила, като регулаторните органи трябва да ограничат склонността на инвеститорите да злоупотребяват с дериватите, е завил финансистът Джордж Сорос по време на конференция във Виена.

“Сега тъкмо навлизаме във второто действие на драмата, в което финансовите пазари започват да губят доверие в държавните дългове”, твърди Сорос, цитиран от CNBC.

„Регулаторите пренебрегнаха системния риск. Позициите на всички пазарни участници, от хедж фондове до държавни инвестиционни фондове, трябва да се следят внимателно”, смята легендарния инвеститор.

През април милиардерът писа във Financial Times, че е задача на регулаторите да вникнат в дериватите и синтетичните ценни книжа, и да не допускат създаването им, ако не са в състояние изцяло да оценят системния им риск.

„Това не може да бъде оставено на инвеститорите, както мислят пазарните фундаменталисти, чиито догми доскоро господстваха”, добавя Сорос.

Според него регистрирането на дериватите на борсите би било просто, но ефикасно решение, което ще внесе стабилност във финансовата ситема, тъй като сложният процес на регистрация ще ограничи непрозрачните извънборсови сделки с тях.

Сорос признава, че вероятно е невъзможно да се отдели търговското от инвестиционното банкиране както през 1933, но прави паралел между тогавашната ситуация и сегашната.

„Ние сме в положение, което зловещо напомня за Голямата депресия. Кейнс ни учеше, че бюджетните дефицити са съществени за антицикличната икономическа политика, но въпреки това много правителства сега са принудени да ги намаляват под натиска на финансовите пазари. Това може да тласне световната икономика към ново рецесионно дъно.”  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 13.09.22 г.
fallback