fallback

Насим Талеб: Икономиката е далеч по-зле, отколкото преди две години

Дълговата криза се разпространява като рак, смята авторът на бестселъра Черния лебед

14:53 | 10.06.10 г. 10
Автор - снимка
Създател

Икономическата ситуация днес е далеч по-лоша от тази, която беше преди две години, смята авторът на "Черният лебед" Насим Талеб.

„Тогава имахме по-малко натрупан дълг и по-висока заетост. Сега имаме повече риск в системата, както и по-малка база за събиране на данъци“, посочва Талеб, цитиран от CNBC. “Банковите баланси са точно толкова зле, колкото и бяха преди две години, когато започна кризата, а нивото на риска не се е подобрило“, добавя той.

Корените на кризата през последните две години не са в рецесията, а в дълговете, които се „разпростират като рак“, смята Талеб и добавя, че се е успокоил, защото общественото внимание вече се е насочило към дълговете.

„Светът трябва да се приготви за ограничаване на разходите“, предупреждава Талеб. „Трябва да съкратим дълга. За съжаление това е единственото решение“, смята той.

Тук Талеб влиза в противоречие с тезата на американския икономист Пол Кругман, според когото е редно големите разходи на държавите да останат, за да се преодолеят проблемите на пазара на труда.

Администрацията на Обама прави опити да изкара САЩ от рецесията, но не успява, като според Талеб причината е не в допускането на грешки, а в това, че почти всички действия са грешни.

„Обама обеща 8 на сто безработица благодарение на плана за насърчаване на икономиката. Той не сработи“, категоричен е Насим Талеб.

Съветът на Талеб към инвеститорите е да бъдат избягвани инвестициите в американски правителствени облигации и други облигационни емисии. Правилното поведение според него е насочването на парите към инструменти, предлагащи защита от инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
fallback