fallback

Перспективите пред глобалния трудов пазар се подобряват

Вероятността да наемат нови служители е нараснала за работодателите в повечето икономики по света в сравнение с преди три месеца

10:47 | 08.06.10 г.

Вероятността да наемат нови служители е нараснала за работодателите в повечето икономики по света в сравнение с преди три месеца. Това важи и за САЩ, но големите ръстове остават запазени само за бързо развиващите се икономики като Бразилия, Индия и Китай, сочи тримесечно проучване на Manpower Inc., цитирано от Ройтерс.

Проучването се счита за водещ индикатор за търсенето на трудовия пазар. Според него възстановяването на трудовата заетост ще продължи в голяма част от света, но работодателите остават предпазливи. Конкретно за САЩ създаването на голям брой работни места е малко вероятно в идните месеци.

„През третото тримесечие ще видим още от това, което видяхме през второто – несъмнено по-добри данни от американското бюро по трудова статистика, но не достатъчно подобрени, че да се почувстваме вън от опасност“, коментира главният изпълнителен директор на Manpower Джеф Джорс.

Бразилия, Индия и Китай са начело

Глобалното проучване на компанията на плановете за наемане на нови служители се базира на 61 хил. интервюта и открива по-добри работни перспективи в 23 от 36 държави и територии в сравнение с второто тримесечие. При това с изключение на 4 страни перспективата е по-добра спрямо година по-рано.

Най-силни перспективи за заетостта има отново в развиващи се азиатски икономики като Индия и Китай, където компаниите са радват на местно търсене и износ. За Китай перспективата е най-силна, откакто компанията е започнала да изготвя проучването преди пет години, докато Индия е на двугодишен връх.

В Япония перспективите на трудовия пазар се подобряват за четвърто поредно тримесечие, но остават най-ниски в региона.

В Латинска Америка по-голямата част от работодателите в Бразилия очакват да наемат персонал. В Мексико също се очертава по-добра ситуация на трудовия пазар, особено в производствения сектор и в минодобива, но в Аржентина ситуацията пред заетостта се влошава.

В Европа най-слаби планове за наемане на служители през третото тримесечие се отчитат в Италия, Ирландия, Испания и Гърция, докато работодателите в по-големи икономики като Франция, Германия и Великобритания са по-склонни да наемат работници през следващите три месеца.

Повече работодатели в сравнение с последното тримесечие очакват да увеличат броя на служителите си в икономиките в Централна Европа, както и в Испания, Швеция, Австрия и Белгия. Вероятността за това е намаляла в Норвегия, Швейцария и Южна Африка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
fallback