fallback

Авиосекторът вече очаква да е на печалба за тази година

Новата прогноза е за положителен резултат от $2,5 млрд. спрямо предишни предвиждания за загуба от $2,8 млрд.

11:58 | 07.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Авиационната индустрия ще отчете печалба от 2,5 млрд. долара за 2010, след две години на загуба, се посочва в прогноза на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), публикувана от Bloomberg.

Предишната оценка на асоциацията от началото на март беше за загуба от 2,8 млрд. долара. Новата благоприятна прогноза се дължи на по-бързото от очакванията възстановяване на икономиката, посочват от IATA.

Европа обаче остава единственият регион в авиоиндустрията, за който се очаква да продължи да работи на загуба и през 2010 г. Европейските превозвачи ще загубят около 2,8 млрд. долара, прогнозират от IATA. Това е с 600 млн. долара повече от обявените през март очаквания.

Причината е изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутл през април, който изхвърли облак вулканична пепел. Заради него въздушното пространство над Европа беше затворено за около седмица и бяха отменени хиляди полети.

Перспективите пред сектора се подобриха през изминалите няколко месеца благодарение на растежа в Азия и САЩ, който увеличава търсенето.

За превозвачите в азиатско-тихоокеанския регион се очаква печалба от 2,2 млрд. долара тази година при прогнозирани през март 900 млн. долара. За Северна Америка пък се очаква печалба от 1,9 млрд. долара при предишна оценка за загуба от 1,8 млрд. долара.

Общите приходи тази година се очаква да достигнат 545 млрд. долара, или с 13 на сто повече от 2009 г., когато секторът отчете загуба в размер на близо 10 млрд. долара. От IATA вече прогнозират, че на продажбите ще са необходими две, а не три години, да се възстановят до пиковите си нива.

Асоциацията, която представлява 230 авиокомпании, извършващи 93 на сто от международния трафик, прави оценка, че горивото ще представлява 26 на сто от оперативните разходи за тази година спрямо 23% за 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
fallback