fallback

Рубини: Икономическият растеж ще остане слаб години наред

Развитите икономики все още са заплашени от нов рязък спад заради високата задлъжнялост и слабия пазар на труда, казва икономистът

10:21 | 01.06.10 г. 13
Автор - снимка
Създател

Развитите икономики са изправени пред заплаха от анемичен икономически ръст за години напред, а освен това опасността от втора вълна на рецесията остава голяма. Такова е мнението на американския икономист Нуриел Рубини, предава CNBC.

Като причини за своите виждания Рубини изтъква проблемите на хората заради слабия пазар на труда, както и високата задлъжнялост на повечето правителства.

За разлика от развитите страни обаче, в развиващия се свят рисковете са съвсем други – там има голяма опасност от прегряване и потенциал за балон в цената на активите, смята икономистът.

„Условията на пазара на труда ще останат много неблагоприятни в някои от развитите икономики. През следващите години спестяванията трябва да нарастват по-бързо от потреблението, а това е причина растежът да остане анемичен“, посочва Рубини.

Лихвените проценти в развитите страни ще останат в близост до нулата за доста дълго време, категоричен е Рубини. Поради тази причина в развиващия се свят трябва да се вземат мерки за ограничаване на икономическите стимули с цел предотвратяване на балон на активите.

Именно рекордно ниските лихви през последните години пренасочват много големи средства към бързорастящи икономики като Бразилия и Индия, където вече се наблюдават сигнали за ценови балони, обяснява Рубини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:12 | 14.09.22 г.
fallback