fallback

За пръв път в историята китайска компания оглави FT Global 500

PetroChina изпревари Exxon Mobil като компанията с най-голяма пазарна капитализация в света

09:31 | 31.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

За пръв път в 14-годишната история на класацията на най-големите компании в света, която се изготвя от Financial Times, номер едно по пазарна капитализация в света е компания от Китай. Това е PetroChina, която успя да изпревари досегашния лидер Exxon Mobil.

Към 31 март пазарната капитализация на PetroChina е била в размер на 329,3 млрд. долара, което е с 13 млрд. долара повече от капитализацията на Exxon Mobil.

Общата пазарна капитализация на 500-те най-големи компании, попадащи в престижната класация FT Global 500, се е увеличила с цели 50 на сто за година и е достигнала 23,5 трлн. щатски долара.

Девет от десетте компании с най-голяма пазарна капитализация са американски и китайски, като изключение от топ 10 прави единствено BHP Billiton. Общият брой на китайските компании в класацията е 21, което е с шест по-малко от миналата година.

Компанията, заемаща последното място в класацията, има пазарна капитализация от 16 млрд. долара, което е с 60% повече спрямо миналата година.

В класацията са включени компании от цял свят, като условие за участие е свободно търгуваните акции да са поне 15 на сто от капитала. Сравнението на пазарната капитализация е правено на база цена на затваряне от 31 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 14.09.22 г.
fallback