fallback

Тим Гайтнър е оптимист относно глобалния план за финансова регулация

Американският финансов министър е похвалил водещата роля на Германия в спасителния план за еврозоната

23:24 | 27.05.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

„САЩ и Европа са в общи линии съгласни относно въвеждането на по-консервативни правила за финансовите институции с цел стабилизиране на световните финансови пазари и са близо до постигането на съгласие относно глобално решение”, е заявил финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър след срещата си днес в Берлин със своя германски колега Волфганг Шойбле.

Той е похвалил водещата роля на Германия в спасителния план за еврозоната, който ще осигури стабилна рамка за реформи, подкрепена от финансова помощ, съобщава Financial Times.

Гайтнър обаче е предупредил, че финансовите регулации не трябва да бъдат толкова радикални, че да стопират започналото икономическо възстановяване.

Финансовият министър на САЩ е подчертал нуждата от баланс между фискалните рестрикции, по-строгите регулации и стимулирането на растежа.

Волфганг Шойбле е настоял, че Европа се нуждае от по-ефективни правила за прилагане на пакта за стабилност и развитие, на който се крепи еврозоната.

Бюджетните дефицити според него трябва да бъдат разумно намалени, но страните-членики на еврозоната трябва също да се фокусират върху повишаване на конкурентоспособността си в подкрепа на растежа.

Той е предупредил, че поради застаряващото население на континента, европейските правителства имат по-малко пространство за действие от САЩ.

Гайтнър е обсъдил с Шойбле и с президента на ЕЦБ Жан-Клод Трише целия спектър от бъдещи финансови регулации.

Немският финансов министър е защитил едностранната забрана на Германия върху някои непокрити къси продажби в отговор на „засиления дебат по въпроса”.

Той е добавил, че когато Европейската комисия предложи общи европейски правила, то Германия ще се съобрази с тях.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:15 | 09.09.22 г.
fallback