fallback

Австралийски минни компании се опитват да си купят железница

Целта на компаниите е да предотвратят продажбата на железопътната мрежа през фондовата борса

10:58 | 26.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Австралийски минни компании са направили съвместна оферта на стойност 4,85 млрд. австралийски долара (4 млрд. щатски долара) в брой за железопътна мрежа в щата Куинсланд, който има най-големия добив на въглища в страната, предаде Ройтерс.

Целта на компаниите е да предотвратят продажбата на железопътната мрежа през фондовата борса.

Групата от 13 фирми, начело с BHP Billiton, Rio Tinto и Xstrata, е заявила, че офертата е валидна, при условие че правителството на щата се откаже от плана си да продаде железопътната мрежа и бизнеса за превоз на въглища чрез първично публично предлагане.

Компаниите се опасяват, че ако двете дейности бъдат продадени заедно, както предвижда местното правителство, новият частен собственик ще придобие твърде голяма власт над минната индустрия.

От групата, наречена Queensland Coal Industry Rail Group и включваща още компаниите Anglo American, Peabody Energy, Yanzhou Coal Mining, Vale, Wesfarmers и Macarthur Coal, подчертават, че тяхната оферта е много по-добра, тъй като не зависи от волатилните фондови пазари.

Управлението на щата е поело ангажимент да обмисли офертата. Освен железопътните активи, властите в Куинсланд планират да продадат и пристанище и горски активи, като очакват да наберат необходимите им 15 млрд. австралийски долара за намаляване на бюджетния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:04 | 13.09.22 г.
fallback