fallback

70% от бизнеса планира повече разходи заради климатичните промени

Инвестициите на близо половината от компаниите в проучването ще варират от 0,5% до над 5% от приходите им до 2012 г.

10:41 | 25.05.10 г.

Общо 70% от компаниите с приходи в размер на 1 млрд. долара или повече планират да увеличат разходите си за инициативи, свързани с промените на климата, в следващите две години, сочи глобално проучване, поръчано от Ernst & Young и цитирано от Ройтерс.

Близо половината от 300 директори на компании, участвали в проучването, казват, че техните инвестиции, свързани с климатичните промени, ще варират от 0,5% до над 5% от приходите им до 2012 г.

Общо 82% от респондентите посочват, че планират да инвестират в енергийна ефективност през следващите 12 месеца, а 92% считат, че разходите за енергия ще бъдат важен фактор през този период.

Ръководителите на компании се ангажират с предприемането на действия, въпреки че споделят, че съобразяването с различните регулации в различните държави ще е предизвикателство.

Фактът, че 70% от шефовете на компании планират да похарчат повече за програми, свързани с климатичните промени, е „едно от изумителните открития“ на проучването, посочва Мелани Щайнер от Ernst & Young.

Въпреки регулаторната несигурност относно климатичните промени „компаниите наистина предприемат действия, защото виждат, че това е бизнес въпрос и възможност за генериране на нови приходи“, посочва Щайнер.

Докато действията за справяне с последствията от климатичните промени в миналото бяха въпрос в сферата на връзките с обществеността, днес вече са възможност за правене на пари чрез нови услуги и продукти, спестяване на средства чрез по-добра ефективност и ограничаване на риска, допълва тя.

Проучването е проведено от независимата компания Verdantix по анонимна методология. Респондентите са от 16 държави: Австралия, Канада, Китай, Дания, Финландия, Франция, Германия, Исландия, Индия, Япония, Норвегия, ЮАР, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ. Обхванати са 18 различни сектора, които варират от авиокомпании до медии, потребителски продукти и недвижими имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 06.09.22 г.
fallback