fallback

Спасяването на AIG може да излезе по-евтино на данъкоплатците

Подобрените перспективи пред компанията ще намалят очакваните разходи

21:57 | 21.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителствената помощ за спасяването на American International Group (AIG) може да струва на данъкоплатците с 2,9 млрд. по-малко от досега предвижданото, след като перспективите пред компанията са се подобрили, е обявило днес Министерството на финансите на САЩ.

Според министерството „очакваните разходи за AIG леко са намалели, поради нарасналата й финансова стабилност”, съобщава Bloomberg.

Спасяването на компанията се очаква да струва на министерството 45,2 млрд. долара на база данни от края на март, в сравнение с 48,1 млрд., прогнозирани през ноември миналата година.

Спасителният план за базирания в Ню Йорк застраховател бе на обща стойност 182,3 млрд. долара и включваше 69,8 млрд. от финансовото министерство, кредитна линия на стойност 60 млрд. от Федералния резерв и покупка на ипотечни активи, собственост или гарантирани от AIG, за сума до 52,5 млрд.

През миналия месец главният изпълнителен директор на AIG Робърт Бенмоше заяви, че компанията е на път да изплати отпуснатата й помощ след постигането на споразумения за продажба на две от поделенията й за около 51,5 млрд. долара, което се очаква да стане до края на годината.

През март пък бе обявено, че и през тази година Бенмоше ще получи заплата в размер на 7 млн. долара.

AIG отчете печалба от 1,45 млрд. долара за първото тримесечие на 2010, а поделенията й за потребителски финанси и лизинг на самолети отново получиха достъп до кредитните пазари.

В днешната търговия акциите AIG поскъпват с 4,9%, като от началото на годината са се повишили с 22%.

През миналата година те загубиха 4,5%, след като през 2008 се сгромолясаха с 97% - годината, в която се наложи AIG да бъде спасявана.

Към края на март застрахователят е усвоил 47,5 млрд. долара помощ, а към настоящата седмица е ползвал 26,3 млрд. по кредитната линия от Фед.

През април американската застрахователна компания прибягна до поредна продажба на активи, за да си осигури пари в брой.

Преди месец AIG обяви, че обмисля да започне съдебен процес срещу Goldman Sachs заради загуби, натрупани от застрахователни сделки на стойност 6 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:27 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още