fallback

Щатските индекси продължават движението си надолу

И трите основни индекса губят повече от 1% в ранната търговия

17:25 | 19.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси, подобно на тези в Европа и Азия, също пострадаха от новината, че Германия е наложила забрана на непокритите къси продажби на някои финансови активи, и се понижиха в началото на днешната сесия на Wall Street.

С въведеното ограничение Германия цели да ограничи спекулативните залози против най-големите банки и застрахователни компании в страната, както и срещу държавните облигации на страните от еврозоната. Решението обаче бе прието с неодобрение от финансовите пазари, защото е единично за еврозоната и не е съобразено с партньорите на страната в Европейския съюз.

Повечето европейски индекси загубиха между 1 и 2% след новината, а азиатските борси завършиха четвърта поредна сесия със спад.

Индексът на 30-те най-големи и най-търгувани американски борсови компании Dow Jones IA губи 1,1% до 10 394,94 пункта близо час след началото на днешната сесия. Широкият S&P 500 отстъпва с 1,1% до 1 108,58 пункта, а в същото време на борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite потъва с 1,4% до 2 284,50 пункта.

Вчерашната волатилна сесия приключи на отрицателна територия и за трите индекса, които промениха на няколко пъти посоката си на движение.

Икономическите данни за САЩ, които излязоха преди началото на днешната сесия, показаха, че цените на потребителските стоки през април са отчели първия си спад за последната една година, като падат с 0,1% на месечна база. Това обаче се дължи главно на поевтиняването на петрола и другите енергийни ресурси, както и на спада на цените на облеклото.

Акциите на втората по големина верига за търговия на дребно в САЩ Target поевтиняват с близо 1% до 53,67 долара на Нюйоркската петролна борса, след като финансовите й резултати не успяха да отговорят на пазарните очаквания. Нетната печалба на Target за първото тримесечие нараства до 671 млн. долара, или 90 цента на акция, от 522 млн. долара преди година, или 69 цента на акция. Това се оказа малко под пазарните прогнози за положителен финансов резултат на акция от 91 цента, предаде CNN.

С 0,5% до 46,53 долара поевтиняват и акциите на технологичната компания Hewlett-Packard (HP), която обяви 28% ръст на своята печалба през последното си фискално тримесечие. Нетната печалба на HP за второто фискално тримесечие, приключило на 30 април, се увеличава до 2,2 млрд. долара, или 91 цента на акция, а приходите скачат с 13% на годишна база до 31 млрд. долара.

Щатският долар поевтинява срещу еврото, йената и швейцарския франк, след като по-рано днес записа ново рекордно високо ниво срещу еврото за последните повече от четири години. Цената на петрола се понижава леко с 0,1% до 69,31 долара за барел, а златото с незабавна доставка поевтинява с 1,1% до 1 207,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:31 | 25.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още