fallback

Изненадващ положителен обрат в края на щатската борсова търговия

Индексите се понижаваха за трета поредна сесия в по-голямата част от търговията, но в крайна сметка излязоха „на зелено”

23:07 | 17.05.10 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ започнаха със спад първата търговия за седмицата, продължавайки загубите от предходните две сесии. Буквално в последните минути преди затварянето на пазара обаче акциите започнаха да се възстановяват и успяха са излязат на положителна територия, въпреки че няколко часа по-рано бяха достигнати спадове от близо 2%.

В основа на мечите настроения през деня отново застанаха притесненията за Гърция и дълговите проблеми в други европейски държави. Негативна прогноза, оповестена от веригата магазини за стоки за бита Lowe's Cos., също натежа върху пазара.

„Пазарът и неговите играчи не вярват, че планът за Европа, свързан със спиране на големите разходи и намаляване на дълговете, ще проработи, без преди това да окаже значително влияние върху икономиката”, коментира пред MarketWatch Кевин Гидис от брокерската компания Morgan Keegan.

За регистрираните печалби на фона на тези опасения спомогнаха технологичните акции и тези от сферата на търговията. 

Dow Jones Industrial Average се покачи с 0,06% до 10 267 пункта, широкият S&P 500 регистрира ръст от 0,1% до 1137 пункта, а Nasdaq Composite увеличи стойността си с 0,3% до 2354 пункта. 

Веригата Lowe's Cos., която е втората по големина в сектора в Щатите, обяви растеж на годишна база от 2,7% в печалбата си до 489 млн. долара за първото фискално тримесечие, приключващо в края на април. Резултатът се оказа по-висок от средните прогнози на анализаторите, но те останаха разочаровани от изнесените прогнози за текущото тримесечие. 

Печалбата на акция за изминалия период възлиза на 34 цента при очаквани 31 цента на брой, а прогнозата на компанията за второто финансово тримесечие е за 57-59 цента спрямо предвиждания на анализатори за средно 61 цента на брой. В резултат книжата на Lowe's Cos. поевтиняха с 0,16%, но негативизмът беше бързо преодолян и не се отрази съществено по други позиции от сектора. 

Към средата на сесията бяха оповестени и данни за икономическото доверие на строителите на жилища в страната. Информацията на секторната асоциация е, че индексът, отразяващ доверието на строителните компании, е достигнал 33-месечен връх през май. Новината бе приета с оптимизъм, но сравнително ограничен, тъй като индикаторът остава на доста ниски стойности в сравнение с нивата в 25-годишната си история. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:59 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още